Aan de slag

Heb je ADHD of vermoed je dat? Check dan eerst of je de juiste zorgverzekeraar hebt om bij ADHD City behandeld te worden. Vervolgens kun je jouw huisarts om een verwijzing vragen. Wij kunnen een diagnose stellen en behandelen je op maat. Ons doel is jou helpen om beter te functioneren en gelukkig te zijn. Samen zetten we dan de volgende stappen.

    Stap 1: Aanmelding

    We krijgen jouw aanmelding van je huisarts of andere verwijzer. Er zijn dan 2 scenario’s:

    • We zetten je op de wachtlijst en laten je dat per brief weten. Zodra er plek is, krijg je weer bericht.

    • Als er geen wachtlijst is, en je aan de beurt bent, nodigen we je uit voor een intake en kennismakingsgesprek.

    Stap 2: Intake en kennismakingsgesprek

    Als je aan de beurt bent, krijg je een uitnodiging voor een intake en kennismakingsgesprek. We sturen je een inschrijfformulier toe per post. Daarop vul je jouw algemene gegevens in. Tijdens het gesprek doen we het volgende:

    • We bespreken jouw klachten.

    • We inventariseren jouw hulpvraag: wat je wilt bereiken, op welke verandering je hoopt, hoe je de toekomst ziet en wat je van ADHD City verwacht. Wat kunnen wij betekenen om jouw doelen te bereiken? Wij werken oplossingsgericht dus maken jouw hulpvraag zo concreet mogelijk.

    Als je bezwaar hebt tegen het delen van bepaalde medische gegevens, kun je tijdens dit gesprek de privacyverklaring ondertekenen. Lees meer over Privacy.

    Stap 3: Diagnostiek

    Als er nog geen diagnose is gesteld, willen we jouw input uit het eerste gesprek gebruik en om een diagnose te stellen. Binnen onze praktijk zijn de psychiater en de psycholoog betrokken bij de diagnostiek: we kijken heel breed wat je belemmert. Het kan daardoor voorkomen dat er naast ADHD nog andere diagnoses zijn. De uitkomst bespreken we in het adviesgesprek (stap 4).

    Stap 4: Adviesgesprek

    Na het kennismakingsgesprek volgt het adviesgesprek. In dit gesprek vertellen we je welke diagnose we stellen, als die er nog niet was. Wij leggen uit waarom we denken dat er sprake is van ADHD of andere diagnoses. Vanuit jouw hulpvraag bespreken we welke behandeling mogelijk is. Samen kijken we wat bij je past. Ook willen we een omgeving creëren die bij jou past, jou ondersteunt en helpt. Het liefst nodigen we bij dit adviesgesprek voor jou belangrijke mensen uit. Bijvoorbeeld je partner, ouders, een goede vriend of vriendin. Dat doen we natuurlijk alleen met jouw toestemming. Tijdens dit gesprek bepaal je de doelen dit je wilt bereiken.

    Stap 5: Behandeling

    Nu kan de behandeling starten. Een gemiddeld traject duurt 4-6 maanden. Maar dat kan dus ook korter of langer zijn. Iedere drie maanden, of eerder als je dat wilt of al klaar bent, evalueren we samen. De behandeling bij ADHD City is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ook volgen we de ggz-richtlijnen van het Trimbos instituut en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

    Stap 6: Eindgesprek

    Wanneer de behandeling is afgerond, plannen we een eindgesprek. We vragen je hoe je de behandeling binnen ADHD City hebt ervaren, omdat wij graag de zorg willen aanpassen aan de behoeften van onze cliënten. Het is daarom heel fijn als je een recensie wilt schrijven op Zorgkaart Nederland. (Zoek op 'ADHD City' en klik op 'schrijf een waardering'). Na deze evaluatie zullen we het weer overdragen naar de huisarts.

    Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intake gesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).